Els aliments
. HORTALISSES
Espinac
Espinaca
 

L'espinac és una verdura de fulla mitjana que pertany a la família de les Quenopodiàcies.
És una hortalissa d'hivern, que es planta a l'agost i setembre i es recull dos mesos més tard.
Està formada per un conjunt de fulles de color verd intens, que poden ser llises o arrissades, i més grans o més petites depenent de la varietat.
A l'hora d'adquirir-les, cal escollir les que tinguin un aspecte brillant i llis, les fulles es vegin fresques i fermes i el seu color sigui uniforme, sense taques ni decoloracions.
Per conservar-les millor, cal introduir-les al frigorífic, en una bossa de plàstic perforada, d'aquesta manera, poden aguantar dues setmanes. Suporten molt bé la congelació si prèviament han estat escaldades uns minuts en aigua bullint.
Millor no deixar-les en remull; cal rentar-les sota l'aixeta o submergir-les i treure-les.
Una cosa important a tenir en compte és que el seu contingut d'aigua és molt elevat, i això es reflecteix en que al bullir el seu volum queda molt reduït, de manera que a l'hora de comprar convé calcular una bona quantitat per ració.
Podem consumir-la bullida, com a guarnició, en truita o saltejada a la paella. Tambées pot consumir crua formant part d'algunes amanides. S'utilitzen en totes les dietes d'aprimament.

Els espinacs són originàris de Pèrsia. Van ser instroduïr a Espanya pels àrabs al segle XI i en la resta d'Europa amb les croades, durant l'edat mitjana. Es van estendre i es van popularitzar durant el Renaixement i va ser Caterina de Mediccis, a qui li encantava aquesta verdura, qui les va introduir a la Cort Francesa, quan es va casar amb el rei de França el 1533. Quan parlem de "Espinacs a la Florentina", ve justament del fet que la ciutat natal de Caterina era Florència i ella es va portar la recepta dels espinacs i els cuiners d'Itàlia.
En l'actualitat, els principals productors d'espinacs són els Estats Units, Japó, Holanda, França, Itàlia, Anglaterra i els països escandinaus.

VARIETATS
Hi ha dos tipus de varietats:
Espinac de fulla arrissada: es venen i consumeixen fresques. Estan a la venda entre la tardor i primavera.
Espinac de fulla llisa: es venen i es consumeixen congelades, durant tot l'any.

En funció de l'època en que es planten, es poden dividir en:
Varietat d'estiu: són les que es planten a la primavera i a l'estiu. En aquest apartat hi ha l'espinac "Rei de Dinamarca" i la "Cleanleaf"
Varietat d'hivern: aquesta varietat és més gruixuda i resistent que la d'estiu. En aquest grup estan els espinacs "Broad-Leave Princkly", les "Greenmarket" i les "Monnopa".

PROPIETATS NUTRICIONALS
• Vitamines: E, A, C, B6, B2
• Minerals: molt riques en ferro, calci, fòsfor, magnesi, potassi i sodi
• Altres: àcid fòlic, betacarotè. proteïnes, hidrats de carboni i fibra.

Estàn recomenats per a:
• Per als que pateixen gota, artritis i càlculs en el ronyó, gràcies a l'àcid fòlic.
• Per les ànèmies, gràcies a l'aportació de ferro i calci.
• Pel colesterol, per la seva absència gairebé total de greixos.
• Són anti-cancerigens, per la seva aportació en vitamina A: betacarotè.
• Per la seva vitamina E com un dels grans antioxidants aliats contra el càncer.
• Anti-escorbut.
• Ulls, pell, ossos, cabell i sistema immunològic.
• Hipertensió (3 cullerades / dia de brou d'espinacs, és bo per a la hipertensió)
• Remineralitzant.
L'aportació més important de vitamines el rebem menjant-los en cru. S'utilitzen les fulles més tendres, perquè siguin més saboroses. En coure perd completament la vitamina C.