Els aliments
. FRUITES
Pruna
Ciruela
 

La pruna és el fruit de la prunera, arbre de la família de les Rosàcies. És una fruita de mida mitjana, esfèrica amb la pell molt fina i translúcida. Pot ser de color groc, verd o porpra fosc (morat). Té una carn molt sucosa i dolça. És característic el contrast entre l'amarga pell i la polpa dolça. Al seu interior hi ha un os oblong que està format per dos llavors.
Les prunes destinades per al transport i per a la taula, s'han de recollir a mà, procurant que la cera blanquinosa que les recobreix (pruïna) quedi intacta
Les utilitats de la pruna són moltes, ja que es consumeix com fruita fresca de taula, també es fa servir en pastissos i com a acompanyament en plats de carn.
Els orígens de la pruna se situen a l'Orient Mitjà, a les regions del Caucas, Turquia i l'Iran.

VARIETATS
En funció del color de la pell, les prunes es poden classificar en grogues, vermelles, negres i verdes.
Grogues: són fruites de sabor àcid i molt de suc.
Vermelles: són sucoses i amb un sabor més dolç que les grogues.
Negres: tenen la pell blavosa o negrenca i són les més adequades per coure.
Verds: s'anomenen Clàudia i es caracteritzen per la seva dolçor.

Entre les varietats més conegudes en el nostre país es troben:
Golden Japan: de pell groga clara, brillant, gruixuda, resistent i de polpa molt sucosa i extremadament dolça.
Santa Rosa: són fruits de mida gran i arrodonits. La seva pell és d'un color vermell intens i la seva carn, groc ambre, molt sucosa, dolça i perfumada.
Claudia Reina Verd: es distingeix de totes les altres per ser la varietat més dolça i exquisida. El color de la seva pell és verd fosc i la polpa verd pàl·lid molt sucosa i refrescant. És excel·lent com fruita de taula o per a l'elaboració de compotes, conserves i melmelades.
Reina Claudia d'Oullins: anomenada així a França en honor a la dona de Francesc I, és un fruit verd clar i daurat, de carn pàl·lida i molt sucosa.
Nabiu: són fruits de mida mitjana i color de pell granat fosc, i la polpa, encara que és carnosa, no destaca per la seva dolçor.
Laetitia i Larry Ann: són prunes morades, molt grans (55 mm), consistents, turgents pel que fa a la seva textura, que gairebé permet degustar-se amb ganivet i forquilla.
Metley: aquestes prunes es coneixen comercialment amb el nom de pruna "maduixa" per la seva pell de color morat, la seva polpa sucosa es de color rosat intens i el gust és molt dolç, similar al de la maduixa.
Xarxa beauty: és la varietat més primerenca en aparèixer en el mercat espanyol. Té la pell de color vinós, polpa de color groc, carnosa i sucosa amb un sabor bastant insípid, lleugerament acidulat

PROPIETATS
El principal component de les prunes és l'aigua, seguit dels hidrats de carboni, entre els quals destaca la presència de sorbitol, de lleu acció laxant. L'aportació de vitamines no és rellevant, encara que destaca el contingut moderat en provitamina A (més abundant a les de color fosc) i vitamina E (intervé en l'estabilitat de les cèl·lules sanguínies i en la fertilitat), ambdues d'acció antioxidant. La provitamina o beta carotè es transforma en vitamina A en el nostre organisme conforme aquest ho necessita. La vitamina A és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic. Pel que fa al seu contingut de minerals, són riques en potassi. El potassi, és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal, intervé en l'equilibri de l'aigua dins i fora de la cèl·lula. Es caracteritzen per tenir antocians (pigments d'acció antioxidant i antisèptica) i àcid màlic. Aquest àcid orgànic forma part del pigment vegetal que proporciona el gust de la fruita. Així mateix, la seva abundància de fibra i altres components laxants (sorbitol i derivats de la hifroxifenilxantina), milloren el trànsit intestinal.

Composició per 100 g de porció comestible
Calories
45
Hidrats de carboni (g)
11
Fibra (g)
2,1
Potassi (mg)
190
Magnesi (mg)
8
Calci (mg)
14
Provitamina A (mcg)
21
Vitamina C (mg)
3
mcg = micrograms