Els aliments
. FRUITES
Nespra
Níspero
 

Aquest és el fruit de l'nesprer, arbre de la família de les Rosàcies. El nespre és una fruita de 2 o 3 cm de diàmetre, amb forma ovoïdal o de pera. És de color ataronjat, però amb la pell irregular ja que acostuma a presentar unes petites taques marrons. Aquesta pell és fina i s'extreu amb facilitat estirant d'ella. Té una polpa carnosa, de textura ferma i molt sucosa, amb un sabor dolç i lleugerament àcid. En el seu interior té de 2 a 4 llavors de mida gran.
El nespra ha d'adquirir-se en el punt ideal de maduresa ja que si es consumeix abans, pot resultar indigest. Tot i així, perquè madurin abans, han d'embolicar-se en paper d'alumini i col·locar al congelador, d'aquesta manera, el nespra estarà a punt per menjar en un dia.
Al tenir una pell fina i delicada és important que sigui manipulat i transportat amb cura de no danyar-lo. En la seva gran majoria es consumeix com fruita de taula.
Aquest fruit és anomenat nespra del Japó, per distingir-lo del nespre europeu. Es tracta d'una espècie precedent de la Xina oriental, després es va estendre al Japó, i d'allà va passar a Europa cap al segle XVIII com arbre ornamental. A la zona mediterrània es va iniciar el consum en el segle XIX, i allà es va adaptar molt bé al terreny de cultiu de les espècies cítriques. Però no va ser fins a la segona meitat del segle XX que es va imposar de manera intensiva el seu cultiu i comercialització amb les mateixes tècniques que s'utilitzen avui en dia.
El nesprer és un arbre que, a més de donar aquests excel·lent fruits, és molt apreciat com a arbre ornamental.

VARIETATS
Algerie o Algerià: amb forma de pera i de color groc-ataronjat. Té la polpa groc pàl·lid i un sabor lleugerament àcid.
Tanaka: amb forma de pera però més arrodonit i de color taronja intens. La seva carn és ataronjada i de sabor molt dolç.
Golden Nuget: és un nespre gran, gairebé rodó de color taronja fosc i amb alguna taca marró. La polpa és del mateix color, molt sucosa però àcida.
Peluix: és d'una mida molt gran, allargat i de color groc clar. La seva carn és sucosa, ferma i amb gust dolç tot i que pot ser una mica insípid.

PROPIETATS NUTRICIONALS
Els sucres fructosa i glucosa són les substàncies més abundants després de l'aigua, i li proporcionen una moderada aportació calòrica i el seu particular gust dolç. En general, el contingut vitamínic és força baix, i destaca, encara que en quantitats molt discretes, la provitamina A o beta-carotè i la tiamina. En quant a minerals, el nespra aporta quantitats apreciables de magnesi i calci (de pitjor assimilació que el dels lactis o altres aliments rics en aquest mineral), si bé, el mineral més abundant és el potassi. Destaca per la seva riquesa en fibra, pectina principalment, així com tanins, substàncies d'acció astringent i nombroses substàncies aromàtiques com els àcids orgànics (cítric, tartàric i màlic) abundants en la seva polpa, dels que depenen diverses propietats que se li atribueixen.
El beta-carotè es transforma en vitamina A en el nostre organisme conforme aquest ho necessita. Aquesta vitamina és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic, a més de tenir propietats antioxidants. El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal, intervé en l'equilibri de l'aigua dins i fora de la cèl·lula. L'àcid cítric i el màlic tenen acció desinfectant i alcalinitzan l'orina. El cítric, a més, potencia l'acció de la vitamina C.

Composició per 100 g de porció comestible
Calories
  46
 Hidrats de carboni (g)
  10,6
Fibra (g)
  10,2
 Potassi (mg)
  250
Magnesi (mg) 
  11
Calci (mg)
  30
Vitamina B1 (mg)
  0,2
 Provitamina A (mcg)
  18
mcg = micrograms